2015-től kötelező a reszponzív design!

2015-től kötelező a reszponzív design!

2015-től kötelező a reszponzív design!

Napjainkra olyannyira elterjedté vált az okostelefonok és táblagépek részesedése az internet felhasználók körében, hogy a képernyőfelbontástól független reszponzív design kötelező érvényűnek tekinthető. Ez nem egy új törvénytervezet, de aki nem szeretne lemondani a látogatóinak egy jelentős hányadáról, az eleget tesz ennek az elvárásnak. Blogunk látogatóinak 40%-a valamilyen mobil eszközről olvas bennünket.

A reszponzív dizájn nem csak a programozókat és fejlesztőket, hanem a grafikusokat is új kihívások elé állítja. Olyan módon kell felépíteniük a látványtervet, hogy az tartalmazza a mobilokra, táblagépekre és asztali gépekre vonatkozó megjelenést is.

De mi is a reszponzív dizájn pontosan?

A reszponzív olyan oldalfelépítést jelent, amely esetében a képernyőfelbontástól függően változik az elrendezés, a stílus, a kép- és betűméret. Egy ilyen honlap könnyen felismerhető, ha asztali számítógépen csökkenteni kezdjük a böngészőablak méretét. Érdemes néhány minőségi reszponzív munkát megtekinteni; könnyedén megérthetjük, hogyan működik és mire jó a gyakorlatban. Erre jó példa a saját blogunk is. Próbáld csak ki, mi történik, ha elkezded összehúzni a böngésződ keretét.

A mobileszközök számának növekedésével egyértelművé vált, hogy az új közösséget, illetve a megváltozott böngészési szokásokat ki kell szolgálni. Két lehetőség maradt; külön mobil verziót építeni vagy reszponzív designt készíteni.

A különálló mobil verzió készítése tűnik egyszerűbbnek és technikai szempontból könnyebben kivitelezhető módnak. Ám ez felemás megoldásnak minősül és újabb kérdéseket vet fel: mi lesz a táblagépekkel, mi lesz a belső duplikációkkal, vajon tökéletes megoldást jelent-e a legkisebb és legnagyobb mobil felbontások esetén is?

A mérleg nyelve egyértelműen a reszponzív weboldalak felé billent. Ez a technika jelenti a hosszú távú megnyugtató megoldást a különböző képernyőfelbontások kiszolgálásában. Mára valóban kötelező érvényűvé vált, legyen szó céges honlapról, blogról, webáruházról vagy bármi másról. Ez nem csak trend, ez lesz a jövő elvárása.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk