A színhatások a webdesignban

A színhatások a webdesignban

A színhatások a webdesignban

Sokszor elmondjuk, hogy a színek bizonyos hangulatot és jelentéstartalmat hordoznak magukban, de sokkal ritkábban esik szó a színharmóniáról és a színellentétről, azaz a színek azon tulajdonságáról, milyen szinten harmonizálnak egymással, illetve milyen hatást váltanak ki. Nézzük most ezt a tulajdonságukat!

A színellentét a  webdesign fontos eleme; a hatásgyakorlás a színek közötti jelentős különbség kihasználásával történik. Az éles kontraszt használata kiválóan alkalmas arra, hogy egyes elemekre felhívja a figyelmet vagy megragadja a látogató tekintetét.

A grafikában ismeretes az úgynevezett színkör fogalma, ahol az egymással harmonizáló színek egymás mellett helyezkednek el, míg az elütő színek a kör szemközti oldalán. A kontrasztok megtalálása a színkör segítségével és a szemközti színek használatával lehetséges, noha olyankor elegendőnek bizonyulnak a kisebb fokú eltérések is. A színkör kiválóan alkalmas arra, hogy a kontraszt mértékét szabályozni tudjuk; a honlapon található színekhez azonos mértékű kontrasztokat társíthatunk.

A színellentét mellett a színharmónia is szerephez jut a webdizájnban. Alapját az egymással harmonizáló színek adják, amelyek egymás mellett helyezkednek el a színkörön. A színharmónia jellemzően a visszafogottabb dizájn eszköze; nyugodtabb, simulékonyabb és kevésbé karakteres megjelenést tesz lehetővé.

A harmonikus oldalak aránya némiképp visszaszorulóban van, ugyanis az utóbbi évek trendje inkább a harsányabb, illetve a minimalista, de fókuszáló dizájnnak kedvezett. Általánosságban elmondható, hogy a harmonikus színekkel nehezebb hatást gyakorolni, ezért a megnövekedett online versenyben sokan nyúlnak a kontrasztos eszközökhöz. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne prémium minőségű harmonikus megjelenést készíteni, de a megfelelő hatás eléréséhez ügyesség és alapos tervezés szükséges.

A webdesign szépsége épp ebben rejlik; nem csak a grafikai elemek összhatását kell tökéletesen megterveznünk, hanem a tipográfia és képi tartalmakkal is összhangba kell helyeznünk.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk