Adobe Photoshop formátumok

Adobe Photoshop formátumok

Adobe Photoshop formátumok

Minden fejlett grafikai szerkesztőprogram, így az Adobe Photoshop is számos különböző kiterjesztést, illetve fájlformátumot támogat. A formátumok között számos különbség figyelhető meg; egyesek a vektoros, mások a bittérképes grafikát támogatják, de a tömörítési eljárások és a támogatott szolgáltatások tekintetében is lehetnek különbségek.

A Photoshop elsődleges formátuma a PSD, amely a szerkesztés minden egyes tulajdonságát képes megőrizni; rétegeket, effekteket, maszkokat és másokat.

A formátumok használata során érdemes tisztában lenni azok méretbeli korlátaival, noha ez csak kivételesen nagy képek esetében okozhat problémát. A legtöbb formátum nem teszi lehetővé a 2 GB-nál nagyobb képek szerkesztését. Ha mégis ilyen óriási méretekre van szükség, akkor a PSB, RAW, TIFF és DICOM kiterjesztések jelentenek megoldást.

Az kezelt képek alapértelmezett bitmélysége csatornánként 8 bit. Egyes esetekben viszont indokolt lehet 16 vagy 32 bitmélység elérése. 16 bites képet menthetünk el például PSB, Cineon, DICOM, IFF, JPEG, JPEG 2000, Photoshop Raw, PNG vagy TIFF formátumban. A 32 bites képeket a PSB, OpenEXR, Hordozható bittérkép, Radiance és TIFF kiterjesztések támogatják.

Érdemes kissé bővebben megismerni a Photoshop alapértelmezett formátumát, a PSD kiterjesztést. Jellegzetessége és nagy előnye, hogy a szoftver összes szolgáltatását támogatja. További előnye, hogy más Adobe grafikai szoftverekkel is kompatibilitást mutat; a Photoshop, illetve az Illustrator, az InDesign, a Premiere, az After Effects vagy a GoLive esetében közvetlenül megtörténhet a PSD fájlok importálása, illetve kezelése. A PSD formátum alkalmas 16 bites, illetve a nagy dinamikai tartománnyal rendelkező 32 bites képek mentésére is.

A specifikusan Adobe formátumok mellett a Photoshop számos olyan kiterjesztés kezelését teszi lehetővé, amelyek a képek sokoldalú és kényelmes felhasználását teszik lehetővé. A szoftver alkalmas szinte minden általánosan ismert kiterjesztés kezelésére, gondoljuk csak a legismertebbekre; a jpg, gif, png, bmp, tiff formátumokra.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk