Az InDesign és az Adobe háborúja

Az InDesign és az Adobe háborúja

Az InDesign és az Adobe háborúja

Az InDesign legelső változatát már közel 16 évvel ezelőtt dobta piacra az Adobe - története azonban koránt sem ekkor kezdődött, és nem volt éppen egyszerű sem.

Az Adobe történetének ezt a fejezetét egyszerűen a Quark-InDesign háborúként jellemezhetjük.

Az Adobe 1984-ben állt elő a PostScripttel, amely egy forradalmian új nyomtatónyelv volt. Ez mindössze 7000 dollárért cserébe lehetővé tette a nyomtatást közvetlenül az asztali számítógépről az asztali lézernyomtató segítségével - ez akkoriban nem csak újdonságnak számított, de egyben az ár is a korábbi megoldásokénak tizede volt. Az Apple-lel és a Canonnal partnerségre lépve elérték, hogy a Macintosh gépek következő generációja támogassa a PostScriptet, ahogyan a Canon lézernyomtatók is, ezzel pedig óriási előrelépés következett be a számítógépes kiadványszerkesztésben.

Az Aldus vállalat 1985-ben az Adobe víziójára építve adta ki a PageMakert, amely végre lehetővé tette a kiadványszerkesztők számára, hogy teljes egészében asztali számítógépeken dolgozva készítsék el munkáikat. A Macintosh gépeken és AppleWriter nyomtatókkal is működő szoftver hamar meghódította a piacot.

A kihívó és kihívója

A PageMaker első komoly riválisa, a QuarkXPress 1987-ben jelent meg. A két szoftver, illetve a két vállalat közötti háború a '90-es elejéig húzódott és igen nagy vihart kavart az egész piacon. A kiadványszerkesztésben ekkorra olyan fontossá vált a gépek használata, hogy szó szerint minden magazinokkal, brosúrákkal, könyvekkel, szinte bármilyen kiadványokkal foglalkozó vállalat használta valamelyik szoftvert - vagy éppen mindkettőt egyszerre.

A PageMaker végül, köszönhetően mindazoknak a korai hibáknak, amelyek a későbbiekben lehetetlenné tették fejlődését, lassan hanyatlani kezdett, a '90-es évek közepére pedig a Quark vált ipari szabvánnyá. A hegemónia azonban túlságosan magabiztossá tette a céget.

Az Adobe idő közben csendben felvásárolta az Aldust, és titokban építeni kezdte saját fegyverét a Quark kiütésére. A "K2", a későbbi InDesign fejlesztésében sokan vettek részt, akik évekig a Quark elleni háborút vívták. Tanulva a korábbi hibákból egy könnyen kezelhető, hatékony programot építettek.

A PageMaker poraiból az InDesign egy a Quarknál sokkal potensebb terméket hozott létre, és a háború második felvonása néhány év alatt le is zárult – az Adobe szoftvere 1998-as megjelenése után pár röpke év alatt a Quark fölébe kerekedett – annak a vállalatnak, amely néhány éve még az Adobe felvásárlását tervezgette.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk