Dave’s opinion – Egy újabb izgalmas projekt!

Dave’s opinion – Egy újabb izgalmas projekt!

Dave’s opinion – Egy újabb izgalmas projekt!

Egy számomra igazán érdekes projektbe vágtam a fejszémet. Létrehoztam néhány hete az első külföldi piacra szánt weboldalamat, a Dave’s opinion-t. Az oldal főszereplője egy fiktív személy, Dave. Dave egy átlagos amerikai fiatal sokféle hobbival, kezdő karrierrel és sok sok izgalmas mesélni valóval. Ez egy amolyan személyes blog, de kicsit másként, mint elsőre képzelnéd.

Vágjunk bele!

Mi is ez a projekt valójában?

Régóta foglalkoztatott már, hogy kipróbáljam magam az affiliate marketing világában is. Akinek ez a fogalom még új lenne: röviden leírva ez egy viszonteladói hálózatot jelent. Különböző termékek, vagy szolgáltatások népszerűsítése promóter partnereken keresztül, ahol a forgalmat egy speciális mérőlinken keresztül továbbítják. Ha valaki a te linkeden keresztül vásárol egy másik weboldalon, abból te jutalékot kapsz.

Na igen ez eddig szép és jó, de nagyon nem mindegy ki a partner. Egyfelől kifizetési problémák is léphetnek fel, de a jellemzőbb az, hogy például a hazai partnerhálózatok nagyon kevés jutalékot fizetnek egy-egy eladás után, amit tovább ront az a tény, hogy ez egy elég pici ország ahhoz, hogy ebből megélhetés, vagy legalább számottevő fizetéskiegészítés legyen.

Amerika elég nagy piac és tele van jobbnál jobb lehetőséggel. Kint léteznek olyan partnerhálózatok is, ahol akár 60-70% jutalékot is kifizetnek neked. Igen tényleg! Hol van ebben a csapda? Eddigi tapasztalataim alapján sehol. Itt főleg digitális termékek értékesítéséről van szó, aminek az előállítási költsége egyszeri kiadás a gyártónak. A partner központ nem foglalkozik promócióval, így neki nincsenek kiadása. Az egyetlen feladata, hogy összekössön téged a mérőlinkkel a termék kiadójával és ebből felvegyen egy csekély jutalékot. De az igazi munkát a promóter végzi, akinek bizony költségei is lesznek ezzel a tevékenységgel. Ezért tudják magasan tartani a jutalékot, mert nem érné meg másképpen a promóternek. Ez a szemlélet valamiért itthon nem igazán működik. Apróért meg megértem, hogy nem akarják csinálni mások.

De akkor, hogy jön képbe Dave?

Dave egy fiktív figura, akit azért kreáltam, hogy személyes véleményét tudja hozzáadni egy egy termékhez, vagy szolgáltatáshoz. A helyzet az, hogy lehet már te is futottál bele ilyen oldalba és ha nem esett le, hogy reklámszöveget olvasol, akkor csinálták igazán profin. A felépítés pofon egyszerű. A blog főszereplője minden bejegyzésben ír egy kis morzsát az életéről, lehetőleg visszakövethetőt egy felépített biográfia alapján. Ez egyfelől hitelt ad a mondanivalójának, másfelől lássuk be mindannyiunkat az érdekel, hogy a szomszédnak hogyan nő a fűje. Ezért vagyunk képesek órákat tölteni a Facebookon mások életének morzsáit összeszedegetni. Ez is egy amolyan szöveges reality show. Ezekért a morzsákért lesz érdemes visszatérni a blogra. De az igazi csavar a cikkekben szereplő ajánlások. Mert ha egy számunkra szimpatikus ember véleményét olvassuk, sokkal nagyobb bizalmat szavazunk annak a terméknek, amit ajánl. Egy sima marketing leírás sosem lesz ennyire meggyőző, mert személytelen és kezdünk immúnisak lenni rájuk. Tehát Dave maga a virtuális promóter, aki egyben egy sorozat főhőse. Két kedvenc példám erre, ahol aliexpress termékeket mutat be Dave, illetve ahol a szabadúszó karrier lehetőségekről vázol számos lehetőséget.

Kik a partnerek?

Gyakorlatilag bármilyen témát is nézünk kint, szinte egészen biztosan találunk rá partnert, aki szívesen fizetne nekünk jutalékot a reklámozásért. Az én jelenlegi partnereim a clickbank.com, aliexpress.com, amazon.com, ebay.com, haynes.com, asiandating.com és még sorolhatnám. A lényeg, hogy olyant válasz, akinek van múltja ebben és a termékeivel, vagy szolgáltatásaival egyet tudsz érteni, tudsz róla nyugodt lelkiismerettel írni és össze tudod kapcsolni a blog többi témájával.

Linképítési kísérlet

Magyarországon sem egyszerű, de Amerikában meg végképp összetett feladat egy hatékony linképítési stratégia kialakítása. Segítségemre az ahrefs linkprofil elemző alkalmazás van. Segítségével meg tudom tervezni, hol szerezzek linket, vagy milyen témákban írjak, amik feltételezhetően hamar tudnak forgalmat generálni az oldalamnak. Jelenleg egyetlen linkért sem fizettem, de kigyűjtöttem néhány oldalt, ahol bizonyos összegekért cserébe kiposztolnak néhány cikket rólam linkkel. Itt nagyon fontos a megfelelő SEO paraméterek kielemzése, nehogy spam gyanúba keveredjen a weboldal és büntetést kapjon a Google-től. Mert akkor drága és hasztalan lenne a linképítési folyamat. Arra a kérdésre, hogy span gyanús-e egy egy weboldal, amit kinéztem linképítésre, szintén az ahrefs tud választ adni. De akkor mégis hogyan építek linket? Főleg social media linkekkel. A Facebook, Twitter azok alapok a kínálatban, de rengeteg lehetőség van még ezeken kívül, amik nagy erős linkeket adnak, illetve tudnak forgalmat generálni. Ilyen lehet például a Reddit, Pinterest, Quora, Listly, Voat, vagy Slashdot. De ezeken kívül még rengeteg van, ha rákeresel például úgy a Google-ben, hogy Reddit alternatives. Cikkenként 20-25 linket teljesen ingyen be tudtok zsebelni, ami niche piacon akár gond nélkül stabil első pozíció is lehet.

Mi a hosszútávú célkitűzés a projekttel?

Természetesen hatalmas potenciál van egy jól felépíttetett és felfutott blog monetizációs lehetőségeiben. A cél, hogy egyfelől egy tervezhető jövedelmet biztosítson, de ez csak úgy érhetően el, ha kellő látogató mennyiség érkezik a weboldalra és a látogatóknak az igényei jól konvertálnak. Ehhez rengeteg időt kell áldozni a közösségépítési folyamatokra. Lényegében minden előbb felsorolt közösségi média platformon egyedien. Tehát rövidtávon rengeteg munka áll még előttem. A jelenlegi tervezés alapján 3 hónapon belül szeretném elérni az oldalon a minimum 60, jobb esetben 80 cikket. Napi szinten 500 egyedi látogatót és ebből legalább 1%-os konverziót. Ha ez a mérföldkő teljesül, akkor bizakodó lehetek a későbbi fejlesztésekbe fektetett energiát illetően.

Mi ebből a tanulság neked?

Az, hogy ha van olyan terület, amiről szívesen írnál, akár angol nyelven is, akkor megtalálhatod annak a módját, hogy hatékonyan pénzt is tudjál vele keresni. Nem csak a Google Adsense lehetőségekkel, hanem akár a fent leírt afilliate marketing módszerekkel is. Ehhez elég egy WordPress, vagy ha profibb vagy egy saját felépítésű weboldal és mérhetetlen mennyiségű szöveges tartalom némi előre tervezéssel. Amire szükséged van az még némi kutatómunka, hogy utánanézz azoknak a lehetőségeknek, amiket leírtam és hogy újakat fedezz fel, amiket kihagytam ;)

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk