Ekkora hülyeség a világon nincs!

Ekkora hülyeség a világon nincs!

Ekkora hülyeség a világon nincs!

Az internet adó terve alaposan felbolygatta a világháló közösségét és a magyar gazdaság fejlődését. Több verzió látott napvilágot a médiában; az alap információ szerint 150 forintot kellene fizetnünk minden egyes GB adatforgalom után, más hírforrások viszont 700 forintos felső korlátról számoltak be. Viszont ez utóbbi állítás hivatalosan még sehol sincs leírva, ne vegyük készpénznek.

Mindez az intézkedés kétségkívül visszavetné az internethasználatot, ami számos negatív hatással bírna a gazdaság egészére nézve. Kezdeti jelei máris látszanak, hiszen a hetekben jelentősen kevesebben szerződtek új, vagy váltottak nagyobb mobil internet előfizetésre. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogyan érintene az új adónem bennünket egyszerű felhasználóként.

Egy HD minőségben letöltött film akár több ezer forintos plusz terhet is róhat a felhasználóra. A Youtube videók megtekintése, az online filmnézés és zenehallgatás, az IPTV, a Skype, Közösségi oldalak, mint a Facebook, vagy a Viber használata, de még a megszokott böngészés is súlyos forintokkal terhelné a költségeinket. Sokat ütik el szabadidejüket a különböző híroldalak böngészésével, árucikkek keresgélésével, vagy online játszható játékokkal. Még a Free Wifi is egy irodalmi túlzásnak fog hatni.

Képzeljük el, hogy szívesen hallgatunk online zeneszámokat munkahelyünkön, hogy könnyebben teljen a nap, szívesen nézünk Youtube videókat kedvenc elóadóinktól! Ugye, egyáltalán nem elképzelhetetlen? Ezek „fogyasztása” a hónap végén összeadódna és jelentős terhet jelentene az internetező közösségre. A jelentős teher jelen esetben azt jelenti, hogy ésszerűbbé válik a jogdíjas lemezek megvásárlása, mint a rendszeres letöltés.

Egyelőre sokan élvezzük az IPTV kényelmét és adottságait. Egyelőre. Ha az adótervezet hatályba lép, az IPTV gyakorlatilag a kiváltságos réteg szórakozása lesz; terepjáró, aranylánc, IPTV. Új státuszszimbólum születik. De ugyan ide sorolhatjuk még az otthonunkat és vállalkozásunkat védő IP kamerákat is, melyeknek folyamatos adatforgalmuk van a felvételek után. Ha drágul az üzemeltetésük, ki fogja ezeket a termékeket megvenni?

Ha már megemlítettük a biztonság kérdését, akkor felmerül az a kérdés is, hogy mi van akkor ha valaki jogtalanul használja a wifinket? Gondoljunk itt a Free Wifire, vagy magán használatban lévő zárt hálózatra. Annak a költségét ki fizeti meg? Illetve ha jogosulatlanul használjuk a Wifit ezzel anyagilag megkárosítunk valakit, az bűncselekménynek számít?

De még a tanulmányainkban is nehézséget fog jelenteni. Gondoljuk csak el, hogy képzőintézményünk weboldaláról kell letöltenünk több gigabájtnyi hallgatói anyagot, jegyzeteket, illusztráló videókat. Ezek is mind pénzbe kerülnének. Mindezt egyszer megfizeti az aki feltölti és az, aki letölti, hiszen mindkettő adatforgalomnak minősül.

Még a skypeon való videó chatelésünk is drága mulatságnak fog számítani. De akár még az is, ha fájlokat osztunk meg azon. Sőt még a facebookon megosztott képeink is mind újabb forintok az állam perselyébe.

Itt azért hallkan megjegyeznénk, hogy ezt is csak ebben az országban lehet elkövetni. Az USA-ban törvény védi az internetet a különböző sarcoktól. Finnországban pedig alanyi jogon jár az internet-hozzáférés.

De nem csak a felhasználók vesztenek ezzel a lépéssel, hanem a szolgáltatók is. A weboldal üzemeltetés is drágulni fog, hiszen minden weboldal megtekintés adatforgalommal is jár, de a szolgáltató részéről is, aki a weboldalt üzemelteti. Egyes felvetések szerint a cél, hogy kiűzzék az országból a tárhely és internetszolgáltatókat, hiszen a megnövekedett terhek miatt nem lesznek képesek fennmaradni. És a nemzeti dohány és italbolt után jön a nemzeti internet és tárhelyszolgáltatás. Kínával megtörtént, itt miért ne történhetne meg?

A világháló minden szempontból a bővülés felé halad; nincs ez másként az adatmennyiséggel sem. Míg a modemes betárcsázós internet korában egy átlagos honlap átlagos oldala csupán 10-20 kB adatmennyiséget „nyomott”, mára ez az érték a sokszorosára dagadt. A híroldalak több MB-os címlappal, animált képekkel, nagy felbontású fotókkal jelentkeznek. És mindez csak egyetlen kattintás...

Az új adónem bevezetését azzal indokolták, hogy túl nagy kiesése van az államnak abból, hogy az internet elterjedésével és a kommunikációnkat támogató programokkal kevesebbet használjuk eszközeinket telefonhívásra. Az internet adó kétségkívül visszavetné az online marketing, az online kereskedelem és közvetett módon az egész KKV szektor teljesítményét. Nehéz megjósolni, hogy mindez milyen százalékokban jelenne meg, de az cseppet sem kérdéses, hogy az internet adóból várt 20 milliárd eltörpül ahhoz az összeghez képest, amilyen kárt okozna.

2013-ban az online kereskedelem teljesítménye 217 milliárd forint volt. Ez olyan összeg, ami évről évre stabilan és jelentős mértékben nőni tud. Most ez a növekedés is veszélybe kerülhet, illetve csökkenhet azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a teljesítménye, amelyek számára az online felületek jelentik az elérhető marketing eszközöket.

Egészen addig nincs értelme a KKV-k növekedéséről, munkahelyteremtésről, startup cégekről beszélni, amíg ezt a nyilvánvalóan meggondolatlan tervezetet vissza nem vonják. A tiltakozók erre a célra létre is hoztak egy mára már igen szép számmal rendelkező facebook csoportot is.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk