Honnan indult az Adobe Illustrator?

Honnan indult az Adobe Illustrator?

Honnan indult az Adobe Illustrator?

Az Adobe Illustrator jelenleg a legnépszerűbb vektorgrafikai program mind a profi, mind az amatőr grafikusok körében. Hihetetlennek tűnhet, de története majdnem harminc évre nyúlik vissza. Ez idő alatt persze hatalmas utat járt be.

Vénusz születése

Az Adobe Illustrator legelső verziója 1986-ban született meg. Az Adobe célja az volt, hogy egy logók, betűtípusok és más grafikák készítésére alkalmas programot hozzanak létre matematikai formulák felhasználásával. Hangsúlyozandó, hogy a program segítségével folyamatos vonalak, hibátlan formák hozhatóak létre, a program jelképének Botticelli Vénuszát választották a Vénusz születése című képről. Az évek során, az egyre újabb verziók kiadásával Vénusz sokat változott, hogy megjelenítse a szoftver új képességeit.

A program első verziója Apple Macintoshra készült, s az egyetlen nyomtató, amelyet támogatott, az Apple LaserWritere volt. Mivel az Apple piaci részesedése ekkor még meglehetősen kicsi volt, az Adobe sok tekintetben kockáztatott. A Macintosh csak monokróm grafikák kezelésére volt ekkor képes, és a Bézier-görbék grafikai alkalmazása, amely az Illustrator egyik legfontosabb újítása volt, ekkor még ismeretlen volt a legtöbb felhasználó számára.

Az Adobe szerencséjére a felhasználók felismerték, hogy egy megbízható és jól használható programot kaptak, amellyel végre nem kellett az olyan pontatlanságokkal küzdeniük, mint az akkor népszerű MacDraw esetén. A pontosság, a minőségvesztés nélküli korlátlan méretezés és más programokban való importálás azóta is az Illustrator legfontosabb jellemzőinek számítanak.

Bézier és az ő görbéi

A Bézier-görbék a vektorgrafikában arra használatosak, hogy a segítségükkel szabadon alakítható sima görbéket hozzanak létre. Ezek az Illustratorban létrehozott grafikák alapjai, amelyekkel vonalakat, köröket, íveket hozhatunk létre, s amelyek szabadon alakíthatóak, a raszterképek felbontása nem korlátozza őket – innen a szabad méretezés.

Az Adobe később más programjainál is ezen görbék használatára alapozott számos funkciót, így például a Photoshop, a Flash és az After Effects esetében. Az Illustrator sok tekintetben úttörőnek számított a grafikában – elsősorban ennek a hatékonyságnak köszönhette kezdeti sikerét, amely azóta is töretlen a piacon.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk