Mennyit keres egy webdesigner 2015-ben?

Mennyit keres egy webdesigner 2015-ben?

Mennyit keres egy webdesigner 2015-ben?

Ha a "webdesigner fizetés" kifejezésre kezdünk el keresni, egy igen szerteágazó világba fogunk kerülni. A hivatalos szakmai elnevezése ennek a munkakörnek a honlaptervező.

Jellemzően az alábbi feladatköröket látja el:

 • Kommunikáció az ügyfelekkel a jövőbeli honlapok megjelenéséről, hangsúlyt fektetve az ügyfelek igényeinek és elvárásainak megértésére.
 • A lapelrendezés alapszerkezetének tervezése.
 • Honlapok grafikai koncepciójának készítése és bevezetése programozási nyelvek segítségével.
 • Előzetes honlaptervezetek készítése, azok előterjesztése az ügyfélnek jóváhagyás céljából.
 • Szöveggyűjtés, a honlap tartalmi részének létrehozása.
 • Szöveges, grafikai, hang és videó elemek optimalizálása különböző digitális formátumokba történő konvertálással.
 • Oldalak működésének tesztelése, hibák kijavítása.

Ezt a listát természetesen egyedi kompetenciák alapján sokáig lehet még bővíteni, de ezek az alapvető elvárások nagyvonalakban.

Hol tart most a szakma?

A weboldalak tervezése és elkészítése ma már sokkal összetettebb feladat, mint mondjuk volt ez 10-15 évvel ezelőtt. Rengeteg esettanulmányra épülő praktika van már, melyeket nagy szeretettel vetnek be weboldalak megtervezésekor. Itt figyelembe kell venni a honlap célját, mint mondjuk információ közlés, értékesítés, szórakoztatás, stb... Ehhez megfelelően kell kialakítani a megfelelő megjelenést. Ezzel a témával foglalkozik, a ma már divatosan hangzó UI/UX designer. Elsődleges feladata, hogy olyan kezelőfelületeket és környezetet alakítson ki a felhasználók számára, amivel a legkönnyebben tudják megvalósítani a weboldal célját. Tehát teljesen más szempontok alapján épül fel mondjuk egy webáruház, mint egy híroldal.

A legfontosabb szempont azon felül, hogy valamire azt mondhassuk, hogy ez "szép", vagyis hogy mennyire szolgálja a honlap célját és mennyire konvertál. Ezeket a marketingesek többnyire A/B teszteléssel válaszolják meg. Az elkészült kezelőfelületről készül egy "A", úgynevezett kontroll csoport, illetve egy "B" verzió, melyben valami apróság meg van változtatva. Például egy felirat, egy szín, egy kép, bármi apróságnak tűnő dolog és a 2 csoport eredményeit egy bizonyos mérési szám elérésekor összehasonlítják. A kapott eredmények alapján pedig eldöntik, mit érdemes élesben is felhasználni. Ezekkel a trükkökkel érik el, hogy a lehető leghatékonyabb felületet tudják kialakítani.

És kik használják ezt? Főleg olyan cégek, vagy cég csoportok, ahol van megfelelő számú teszt alany és a bevételeket a legmagasabb szintig szeretnék maximalizálni. Ide sorolható a Facebook, Google, de hazai példát is mondva Szallas.hu, Edigital.hu és még nagyon sokan.

Na jó, de mennyi egy webdesigner fizetése?

A fizetesek.hu adatbázisa szerint az átlag magyar honlaptervezők fizetése, 1-2 éves munkatapasztalattal bruttó 244 517 Ft. Ez valamivel magasabb jövedelem, mint a KSH adatai szerinti országos átlag bérek. A régió szerint bontás alapján Budapest teljesít a legjobban.

Más országokban:

 • Szlovák Köztársaság - bruttó 341 000 Ft
 • Cseh Köztársaság - bruttó 329 000 Ft
 • Horvátország - nettó 279 800 Ft

Ezt az úgymond, kezdő fizetést több munkatapasztalattal, szorgalommal, kreativitással, saját stílus kialakításával és más szakterületekre való nyitottsággal könnyen fel lehet emelni. Ha a Photoshop, Illustrator és InDesign programokon felül, mondjuk van alapvető tudásod a weboldalak sablonjának felépítéséről (HTML, CSS, jQuery, Bootstrap), esetleg ismersz valamilyen tartalomkezelő rendszert (Wordpress, Joomla) és nyitott vagy a marketingesek és SEO szakemberek álláspontjainak is megfelelni, akkor könnyedén mondhatsz magasabb bérigényt is az állásinterjúk során. Nem kell ehhez túlságosan kilépned a szakmai komfortzónádból, nem kell programozóvá és marketingessé válnod ehhez, csak egy minimálisan érdemes belelátni mások munkafolyamataiba, hogy megfelelően tud támogatni a munkafolyamatok teljesítését. Ilyen átfogó tudással és látásmóddal nem kizárt a bruttó 4-5 százezer forintos fizetés sem. Vannak multik, ahol gond nélkül megfizetnek olyan szakembereket, akik hozzá tudnak járulni a fejlődésükhöz és az igényeik kiszolgálásához. Megfelelő nyelvtudás mellett pedig a világ összes nagyvállalata potenciális munkaadónk lehet. Hallottunk Facebook UI/UX designer fizetésről, ami dollárból átszámolva megközelítőleg 2.5 millió forint volt, havonta. Na igen ez már valami, de ehhez a fent leírt összes kompetenciával illik tisztában lenni.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

 • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

 • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

 • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

 • E-mail címünk:

Közösségünk