PR, PA, DA, MozRank, MozTrust, Alexa és a többi – avagy mit mutatnak a honlapok minősítő értékei?

PR, PA, DA, MozRank, MozTrust, Alexa és a többi – avagy mit mutatnak a honlapok minősítő értékei?

PR, PA, DA, MozRank, MozTrust, Alexa és a többi – avagy mit mutatnak a honlapok minősítő értékei?

Valami különös oknál fogva szükségét érezzük annak, hogy a honlapjaink fejlődését numerikusan mérni tudjuk. Ezt az igényt elsőként a Google PageRank elégítette ki, amely egy nullától 10-ig tartó skálán helyezte el a webhelyünk aloldalait.

A PageRank algoritmusa viszont hamar idejétmúlttá vált. A számítás a webhelyünkre hivatkozó oldalak PR értéke alapján történt; ez könnyen manipulálhatóvá vált, illetve önmagában sem tükrözte egy webhely valódi értékét. A mostani bejelentések alapján valószínűsíthető, hogy a Google megszünteti a PR frissítéseit.

Ám a PageRank mellett több más minősítő létezik, amelyek kissé pontosabban segítenek értékelni a honlapunkat.

A MozRank hasonló elveken alapul, mint a Google PageRank; egyfajta link-népszerűségi indexet jelöl, ahol a hivatkozások száma és minősége határozza meg az eredményt. Fontos megjegyezni, hogy az adott domain alól érkező hivatkozásokat csak egyszer veszi figyelembe, így sidewide linkekkel nem manipulálható. Értéke 1 és 10 között változhat.

A MozTrust a linkelő webhelyek megbízhatóságát mutatja; a legmegbízhatóbbnak minősített oldalak általában az oktatási és kormányzati webhelyek, illetve azok, amelyekre más megbízhatónak minősített oldalak linkelnek. A MozTrust tovább örökíthető, így reális kép alakulhat ki egy-egy webhely minőségéről. Értéke szintén 1 és 10 között változhat.

A Domain Authority (DA) a domain egészére vonatkozó viszonyszám, ami a várható organikus forgalmat, illetve a honlap várható rangsorolási eredményeit vetíti előre. Egy relatív összetett algoritmusról van szó, ami nagyrészt a már említett MozRank és MozTrust értékeken alapul. Értéke 0 és 100 között változik.

A Page Authority (PA) nagyban hasonlít a DA algoritmushoz, viszont ez esetben nem a domain, hanem egy adott oldal potenciálját mérhetjük fel. Kiválóan alkalmas lehet egyes tartalmak értékelésére, illetve várható forgalmának felbecsülésére.

A sorból némiképpen kilóg az úgynevezett Alexa érték, amely a honlapokat látogatottságuk alapján rangsorolja. A leglátogatottabb oldal kapja az egyes értéket, és így tovább. A lista értelmezhető világszinten és országos szinten is.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk