A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

Talán ma már mindnyájunk által ismert tény, hogy a logó egy olyan ábra, ami cégünket – és annak szellemiségét – szimbolizálja. Nap, mint nap láthatjuk különböző vállalatok, szervezetek logóját, de laikusként nagy eséllyel fel sem merül bennünk, hogy ezeket is csoportokra, típusokra is lehet bontani.

Logóinkon látható különböző ábrák, szimbólumok és betűk kombinációja adja meg az első benyomást a szemlélő számára arról, amit képvisel, gyárt és/vagy forgalmaz cégünk – éppen ezért a legfontosabb dolgok között szerepel egy vállalkozás indításakor, hogy a lehető legjobb logót (és ezzel együtt a lehető legjobb arculatot) tervezzük meg. Ez koránt sem könnyű feladat – így a következőkben megnézhetjük, milyen tényezőket vegyünk alapul, hogy célunknak megfelelő (és jól megjegyezhető) logót tervezzünk. Lássuk a logók 7 típusát!

Logók – szavakból és betűkből

1. Monogramlogók (Lettermarks)

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

Mindnyájunknak ismerős lehet a HBO, az OTP vagy a MOL… van bennük hasonlóság igaz? Ezek olyan rövidítésekből álló cégek vagy vállalatok elnevezései, melyeknek a teljes neve egyszerűen túl hosszú. Hogy könnyebb legyen megjegyezni és felismerni az egyes márkákat, cégeket, leegyszerűsítették a nevüket, melyek így a köznyelvben is jobban megállják a helyüket. (Lássuk be, senki nem mondja, hogy „el kell mennem az Országos Takarékpénztárba a héten”.) Ez a módszer pedig lehetővé tette, hogy bizonyos szervezetek monogram logóként is használják nevük rövidítését.

A monogram logók alapját olyan betűk képezik, melyek szerepelnek az adott cég nevében. A logók e típusa az egyszerűségről szól. Érdemes emiatt kihasználni ezt a módszert, ha vállalatunk neve túl hosszú – hiszen nem csak a logónkban lesz benne a rövidítés, de sokkal könnyebben meg tudják jegyezni a potenciális ügyfelek is.

Mivel a betűkön van a hangsúly egy ilyen logó esetében, nagyon fontos, hogy milyen betűtípust választunk. Nem csak azt kell sugallnia a logónak, hogy mivel foglalkozik cégünk, fontos, hogy akkor is jól mutasson, ha egészen kis méretben nyomtatjuk – például névjegykártyára. Mindezek mellett beilleszthetjük a logó alá a cég teljes nevét is, hogy az érdeklődők lássák, mivel is foglalkozunk pontosan.

2. Szöveglogók (Wordmark)

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

A monogram logókhoz hasonlóan, a szöveglogók esetében is a betűkön van a fókusz, ám ebben az esetben nem a rövidítés adja a logó alapját, hanem a cég teljes neve. Gondoljunk a Visára vagy a Coca-Colára – a logók e típusa kiválóan működik olyan neveknél, melyek tömörek és rövidek. Jó példa erre a Google, hiszen maga a név könnyen megjegyezhető, a szóból pedig egy igazán ütős (mára már ikonikussá vált) design segítségével alkottak a készítők egy kiváló szöveglogót.

A szöveglogó esetében is rendkívül fontos a betűtípus – így olyat kell választanunk, ami utal cégünk szellemiségére, termékére, szolgáltatására. Emlékezzünk: míg egy divatos holmikat forgalmazó cég logója lehet teljesen újszerű és fantáziadús, addig a jog és a közigazgatás világában inkább a hagyományos formákhoz és színekhez ragaszkodnak.

Mikor célszerű monogram- illetve szöveglogót használni?

 • Ha vállalkozásunk neve hosszú és/vagy összetett, érdemes a szavak kezdőbetűiből megalkotni a monogramlogó alapjait. Mindez azért is hasznos számunkra, mert leendő vagy már meglévő ügyfeleink is könnyebben fogják beazonosítani, mivel is foglalkozunk.
 • A szöveglogó mellett akkor döntsünk, ha cégünk még új – így hamarabb válik ismertté maga a név. Mindenekelőtt azonban győződjünk meg arról, hogy jól fog-e mutatni ez a logón – óvakodjunk a túlzsúfoltságtól!
 • Célszerű szöveglogót használni, ha cégünk neve olyannyira egyedi, ami biztosan megmarad az ügyfelek fejében. Válasszunk erőteljes betűtípust – ez a két dolog már önmagában is remek alapja lehet egy remek logónak.
 • Mindkét logótípus esetében fontos, hogy jól látható módon tudjuk azt elhelyezni bármilyen reklámanyagon.
 • Logónk megtervezésekor bizonyára azt szeretnénk, ha a kész mű a lehető legjobb, legmegfelelőbb lenne számunkra és persze cégünk számára – ehhez azonban valószínűleg nem elég egy jól megválasztott betűtípus. A biztos siker érdekében bátran kérjük szakember segítségét, hiszen neki biztos tudása és jó szeme van a logótervezéshez. Vagy képezzük magunkat megfelelően Adobe Photoshop, illetve Adobe Illustrator képszerkesztő programok magabiztos használatára.

Logók – képekből és szimbólumokból

3. Ikonikus logók (Pictorial marks)

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

Az ikonikus logók olyan logók, melyek egyetlen piktogramból állnak. Ilyen például a Twitter vagy az Apple logója, melyek amellett hogy emblematikusak, azonnal felkeltik a figyelmet és emiatt megjegyezhetőek. Igen trükkös logótípus ez, hiszen erős benyomást kelt, így hamar megmarad az emberek fejében.

Ha az ikonikus logó használata mellett döntünk, nagyon fontos, hogy milyen ábrát választunk kiindulásul – hiszen ez fogja jelképezni vállalatunkat, amíg csak létezik. Fontoljuk meg, mit sugalljon a szimbólum: csempészhetünk bele szójátékot (mint John Deere a szarvassal a logóján (angolul a deer szarvast jelent), felruházhatjuk logónkat mélyebb jelentéssel (pl. a Snapchat szellem alakú logója, mely utal az alkalmazás működésére), de akár hathatunk vele az érzelmekre is (gondoljunk a World Wildlife logójára a pandával).

4. Absztrakt logók (Abstract logo marks)

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

Az absztrakt logó egy speciális típusa az ikonikus logóknak. A fő különbség az, hogy ennél a típusnál inkább a mértani alakzatok játszanak főszerepet. A leghíresebb absztrakt logók közé tartozik például a Pepsi vagy az Adidas logója. Az elvont szimbólumok alkalmazása is jó döntés lehet, hiszen egyetlen képben sűrítik össze azt, amit cégünk vagy márkánk képvisel – mindemellett ez a típus megengedi, hogy egy konkrét ábra helyett valami teljesen újat hozzunk létre, így egy igazán egyedülálló logóval láthatjuk el cégünket.

Az absztrakt logó további előnye, hogy képesek lehetünk cégünk tevékenységét közvetíteni anélkül, hogy bármilyen kulturális utalást tennénk. A színek és a formák segítségével olyan jelentéssel ruházhatjuk fel logónkat, melyek érzelmeket kelthetnek a potenciális ügyfelekben (gondoljunk a Nike „pipájára”: alakja utal mind a mozgásra, mind a szabadságra).

5. Mascot logók (Mascots)

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

A mascot (azaz „kabala”) logók gyakran színesek, néha rajzfilmszerűek, és legtöbbször viccesek. Így ez a típus kitűnő választás ahhoz, hogy igazán sajátságos logót hozzunk létre.

A mascot logó egy olyan illusztrált karaktert ábrázol, amely cégünket képviseli – ezért gondoljunk rá úgy, mint cégünk „nagykövetére”. A leghíresebb ilyen típusú logók közé tartozik a Kool-Aid Man, a KFC ezredese, és a Planter Mr. Peanut-ja. A mascot logó nagyszerű választás lehet akkor, ha cégünknek olyan légkört szeretnénk létrehozni, mely például az egészség fontosságát sugallja – ez bizony megnyerő lehet mind a családok, mind a gyerekek számára.

Mikor használjunk képeket és szimbólumokat a logóban?

 • Az ikonikus logó már önmagában is egy trükkös dolog. Jól működhet abban az esetben, ha már van egy kiépített brand – de ez nem kőbe vésett szabály. Előnyünkre válhat az ikonikus logó használata, ha cégünknek túl hosszú a neve – így grafikusan fejezhetjük ki cégünk szellemiségét, illetve hatékonyan közölhetünk segítségével érzelmeket, gondolatokat is.
 • Az ikonikus és az absztrakt logók jól jöhetnek, ha tervezzük a globális piacon való terjeszkedést – egyes esetekben ugyanis bizonyos cégnevek egyszerűen nem fordíthatóak jól más nyelvekre.
 • Az ikonikus logó azonban nem mindig jó választás. Ne döntsünk a logók e típusa mellett, ha üzletünk alappillérei még képlékenyek: például mi a helyzet akkor, ha pizzát kezdünk árulni – és emiatt ugye a logóra is rákerül egy pizza –, de később úgy döntünk, hogy inkább szendvicset, hamburgert, vagy egyéb terméket szeretnénk forgalmazni?
 • Az absztrakt logó alkalmazása egy kiváló lehetőség arra, hogy egy teljesen egyedi arculatot kölcsönözzön cégünknek, de ne feledjük, hogy az átütő sikerhez szükséges egy szakértő szeme is. Ő tudni fogja, hogy mely színek és formák kombinációja szükséges egy-egy jelentés illetve üzenet közvetítéséhez.
 • A kisgyermekek és családok megnyeréséhez célszerű, ha mascot logót használunk. Ennek a típusnak igen nagy előnye, hogy a vevőket bátorítja a céggel való kapcsolatfelvételre, de pozitív benyomást kelt a social mediában is. Ki ne akarna egy selfit valamely cég „kabalájával”, aki még a logón is szerepel?
 • Amit azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk, az az, hogy egy mascot logó hiába kiváló, az üzletünknek csak egy részét képezi. Fontos, hogy a marketinganyagokon is jól mutasson a logó – egy nagyon részletes illusztráció – kis méretben – például nem fog helytállni a névjegykártyánkon. Erre a problémára alkották meg a különböző típusok kombinációit, melyekről a következőkben lesz szó.

Kombinációk

6. Kombinált logók

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

Ahogy a neve is elárulja, a kombinált logók magukba foglalhatják az eddig említett 5 logótípus bármelyikét – a megfelelő kombinációban. A jelentést illetve az üzenetet a kép és a szöveg együttese hozza létre az ilyen típusú logóknál. Gondoljunk csak a jól ismert Doritos, a Burger King, vagy akár a Lacoste logókra!

A névvel együtt az egész logó az eszünkbe jut, igaz? A kombinált logó igen okos választás lehet, mivel a szöveg és a kép „együttműködése” teszi igazán hatásossá cégünk logóját. Ha kombinált logót alkalmazunk, az emberek azonnal összekapcsolják majd cégünk illetve márkánk nevét a logóval.

Ha a kombinált logó mellett döntünk, idővel nem lesz szükség rá, hogy az mindig tartalmazza cégünk nevét is. Mivel a szimbólum és a szöveg egy megkülönböztethető képet alkotnak együtt, a logók e típusa általában könnyebben válik védjegyünkké, mint például az „egyszerű” ikonikus logó.

7. Emblémák

A logók 7 típusa: melyiket válasszuk, ha logót tervezünk?

A hetedik és egyben utolsó típus az embléma logók csoportja. A logótípus fő jellemzője, hogy egy adott szimbólum belsejében helyezik el a feliratot – hasonlóan egy jelvényhez, pecséthez vagy címerhez. Az embléma logó – hagyományos megjelenésével – ideális lehet iskolák, különböző szervezetek, illetve kormányzati szervek számára, de a gépkocsiipar is előszeretettel használja a logók e típusát. Néhány vállalat azonban a klasszikus megjelenést hatékonyan ötvözte a 21. századi designnal – gondoljunk csak a Starbucks ikonikus sellőjére, vagy a Harley-Davidson híres címerére.

Azonban az embléma logók részletgazdagságában van némi hátrány is. A szövegek és a szimbólumok gyakran eléggé összefonódhatnak egy embléma logó esetében, ezért ez a típus nem olyan sokoldalú, mint az eddig említett társai. Egy bonyolult embléma logót nem egyszerű hasznosítani marketinganyagaink szempontjából – egy névjegykártyán például nehezen lehetne felismerni a logót apró mérete miatt – de főleg elolvasni a rajta lévő szöveget.

Ugyanez a helyzet, ha a logót hímeztetni szeretnénk (például sapkákra, vagy ingekre) – így tervezni kell egy egyszerűbb változatot belőle, ha egyáltalán lehetséges. Éppen ezért célszerű a logó tervét a lehető legkevésbé bonyolítani.

Milyen esetekben érdemes kombinált és emblematikus logókat használni?

 • A kombinált logó is nagyszerű választás lehet, hiszen sokoldalú, egyedi, és a leggyakrabban alkalmazott logótípus a prominens cégek körében.
 • Mivel az embléma logók egyik fő jellemzője a tradicionális megjelenés, nagyon kedvelt logótípus iskolák illetve állami szervek körében. Mindemellett azonban jó választás lehet a feltörekvő cégeknek is, különösen az élelmiszeripari területen (mint például a már említett Starbucks). Ne felejtsük el azonban, hogy a részletes logót úgy kell kiviteleznünk, hogy bármelyik marketinganyagunkon megállja a helyét.

Miután minden jelenleg használt logótípust áttekintettünk, már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk azt a típust, ami céljainknak leginkább megfelel – és persze meg is tervezzük.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

 • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

 • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

 • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

 • E-mail címünk:

Közösségünk