A Photoshop 30 titkos trükkje, amivel fejleszthetőek a képességeid

A Photoshop 30 titkos trükkje, amivel fejleszthetőek a képességeid

A Photoshop 30 titkos trükkje, amivel fejleszthetőek a képességeid

Felturbózzuk fel a szakértelmünket! 30 olyan titkos Photoshop trükköt fedünk fel, amelyek elsajátításával egy éjszaka alatt növelhetjük a produktivitásunkat, új készségekre tehetünk szert és profibbá válhatunk. Photoshop tanfolyamunk tematikáján felül hasznos trükköket osztunk meg most veled.

A legtöbb tervező és szerkesztő nap, mint nap használja a Photoshop csodálatos programját. A kis csomag folyamatosan bővül, új funkciókat kínál, amelynek alapjait akár egy hét tanulási idővel is el lehet sajátítani, bár akkor még csak a lehetőségek felszínét kapargattuk.

Miután a kezdő felhasználói szintről a haladóba lépünk, vesszük csak észre, hogy valójában milyen kincseket is rejt a Photoshop. A gyöngyszemek alkalmazásával kevesebb erőfeszítéssel gyorsítható fel a munka. A 30 legpraktikusabb, legtitkosabb trükköt mutatjuk be, hogy a képességek élesítése és a hatékonyság javítása érdekében.

1. Urald az ablakod!

Az ablakok jobb felső sarkában találunk egy ikont, amire kattintva felbukkan a flyout menü. Ez olyan további funkciókat ajánl fel, amelyekkel talán még nem is találkoztunk. Az opció használható a rétegek miniatűr tartalmainak nagyítására, körbevágására, és még rengeteg másra – kísérletezzünk!

2. Beillesztés a helyre

A „Pate in Place” az a funkció, amit a gyakorlott felhasználók állandóan alkalmaznak, viszont ha csak most ismertetünk meg vele, akkor nagy meglepetéssel fog szolgálni. Miután kiválasztottuk a használni kívánt dokumentumot – akár az aktuálisan használt mappából, vagy egy másik mappából -, másoljuk ki a Szerkesztés-Másolás segítségével, de a gyors munka érdekében használjuk a Ctrl+C (Windows) vagy Cmd+C (Mac) billentyűkombinációt. Miután megjelenítette a dokumentumot, amit szeretnénk beilleszteni, használjuk a Ctrl+Shift+V (Windows) vagy Cmd+Shift+V (Mac) billentyűkombinációt.

3. Madártávlat-nézet

Amikor olyan aprólékos munkát végzünk, mint a másolás (cloning) vagy a kontúr finomítása (edge refinement) könnyű szem elől téveszteni a teljes képet. Hasonlóképpen, amikor egy kinagyított területen dolgozunk, fárasztóvá válik az eredeti képméret és a nagyított rész közötti váltogatás. A „Bird's Eye View” funkció sajátossága, hogy a közelítés egyszerűen a H gomb lenyomásával és lenyomva tartásával érhető el. Kattintsunk és húzzuk lejjebb az egeret, hogy átmenetileg kicsinyítsük a madártávlatot. A gomb elengedésével térhetünk vissza az eredeti méretű képhez, amelyen dolgoztunk.

4. Interaktív stílus állítás

Amikor egy réteget árnyékolunk, akkor tegyük a felugró ablakot az egyik oldalra. Kattintással és húzással irányítsuk az egeret a kereten, hogy áthelyezzük az árnyékot a kívánt területre.

5. Átalakítás ismétlése

Nagyon gyorsan megismételhetünk egy már alkalmazott átalakítást (Edit-Transform) egy másik rétegen a Ctrl+Shift+T billentyűkombinációval a Windowson és a Cmd+Shift+T billentyűkombinációval a Macen.

6. Réteget előtérbe

Amennyiben szeretné, vethet egy pillantást az egyik rétegre, az Alt+a réteg ablakában található réteg szem ikonjára kattintva. Amikor újra lenyomja az Alt billentyűt és a szem ikonjára kattint, visszatér az előző nézethez. Tartsa szem előtt, hogy amennyiben egy másik szem ikonjára kattint, akkor lehet, hogy már nem fog tudni visszatérni az előző állapothoz.

7. A lépések előzményeinek láthatóvá tétele

Amennyiben szeretné elkerülni az esetleges hibát, hogy a réteg előnézete után nem tud visszatérni az előző állapotra, akkor jelölje be az előzmények panel (History Panel) felugró ablakában, hogy minden átalakítási réteg látható maradjon. Ahogy eddig is, ellenőrzés után a Cmd/Ctrl+Alt+Z billentyűkombinációval lépjen vissza, csak most láthatóak azok a rétegátalakítások, amelyeket eddig végzett.

8. Vektoros alakzatok egyesítése

A szerencsések a Photoshop CS6 verzióját használják, ahol összeilleszthető két vektoros alakzat és az eredmény megtartható, mint egy szerkeszthető vektor. Egyszerűen válasszuk ki a két alakzat rétegét és használjuk a Cmd/Ctrl+E billentyűkombinációt, hogy összeillesszük őket. A korábbi verziókban ez egy raszterizált réteget eredményezett, de az Adobe frissítette a funkciókat a CS6-hoz.

9. A szövegszerkesztés gyors befejezése

A Photoshop szövegdobozaiban dolgozva bosszantó az eszközök közötti ugrálás, a gyorsbillentyűk használata nélkül. A titkos tipp a Cmd+Return billentyűkombináció, amivel a befejezett szerkesztés után a kívánt szövegmezőbe ugorhatunk. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan váltogassunk az eszközök között, használva azok saját gyorsbillentyűjét (például a V az eszköz mozgatására).

10. Rendszerezzük megfelelően a fájlokat

A hanyag módú fájlelnevezés átka, hogy a dokumentumtárolásban semmi rendszer nem lesz. Nem csak mi, de amennyiben mások is használják a munkáinkat, ők sem fognak semmit megtalálni a dokumentumok között. Kövesse az összegyűjtött tanácsokat, és tanulja meg a fájlok rendszerezését.

11. Rajzoljon szaggatott vonalakat az ecsettel

Átlagos Photoshop technika az ecset használata az egyenes vonalak húzásához. Az ecset eszköz kiválasztásával, majd kattintással helyezze el az első pontot, majd nyomja le a Shift billentyűt, kattintson a másik pontra, és húzza meg az egyenes vonalat a két pont között. Talán nem tudja, de ha kinyitja az ecset eszköztárát, és beállítja 150%+-ra az ecset helyközét (brush spacing), akkor a telt helyett szaggatott vonalat húzhat.

12. Változtasson az ecset méretén és keménységén

Elég jól ismert tény, hogy a szögletes zárójelek használatába beírva változtatható az ecset mérete. Ami talán még ismeretlen, hogy a Shift billentyű lenyomva tartva és megérintve ugyanazok a billentyűk, anélkül alakítható az ecset keménysége, hogy ellátogatnunk annak eszköztárába.

13. Reset párbeszédablakok

A felugró ablakok gombjait látva (OK/Alkalmazás (OK/Apply) vagy Visszavonás (Cancel)) bosszantó feladat visszavonni azokat a változásokat, amelyeket már végrehajtottunk. Gyakran választanánk a Visszavonás gombot, és nyitnánk ki újra a párbeszédablakot. A legtöbb modális felugró ablak (modal pop-up) lehetővé teszi, hogy az Alt/Opt lenyomva tartásával a Visszavonás gomb a Reset gombbá alakuljon, lehetővé téve, hogy visszatérjünk azokhoz a beállításokhoz, amiket a megnyitott párbeszédablak előtt használtunk.

14. Scrub értékek

A Photoshop egyik legtöbb időt megtakarító funkciója a scrub használata. Ha meg akarjuk változtatni egy réteg áttetszőségét (opacity of a layer), ahelyett, hogy az áttetszőség mezőre kattintunk az eszköztárban, kattintsunk és az egész segítségével húzzuk ki az áttetszőség értékét. A scrub balra csökkenti, jobbra növeli a fedettséget.

15. A rétegstílusok gyors másolása

Ha már nem a kezdő felhasználók körébe tartozunk, akkor nyilván tudjuk, hogy egy réteg átmásolható egyik felületről a másikra az Alt/Opt lenyomva tartásával és az egér húzásával. Ugyanezt a trükköt használhatjuk a rétegstílusok másolásakor is: egyszerűen tartsuk lenyomva az Alt/Opt billentyűt, és húzzuk az FX ikont a számunkra megfelelő stílussal rendelkező rétegről az új célrétegre! A stílus tökéletesen átmásolódik.

16. A dokumentum gyors kinyitása

Előnyösebb a Fájl-Kinyitás (File-Open) navigálásnál, ha dupla kattintással a pastebordban (kicsit kisebb, mint a fő keret) kinyitjuk az automatikusan felugró ablakot. A legújabb verzióknál ez a trükk csak akkor működik, ha nincs nyitva más dokumentum.

17. A dokumentumok gyors bezárása

A dokumentumok gyors bezárására is van lehetőség. Valószínűleg ismerős a Ctrl+F4 (Windows) vagy Cmd+W (Mac) billentyűkombináció, amellyel bezárható az aktuálisan használt ablak, ám ha hozzáadunk egy új billentyűt a kombinációhoz, akkor az összes futó ablak bezáródását érhetjük el. Nyomjuk le a Shift+Ctrl+F4 a PC-n, vagy az Alt+Cmd+W kombinációt a Mac-on és zárjuk be így az összes dokumentumot. Amennyiben több olyan átalakítást végeztünk, amit nem szeretnénk menteni, használjuk az „Alkalmazás az összes doboznál” (Apply to All box) lehetőséget a „Nincs mentés” (Don't save) felkínálásánál.

18. Megosztás barátokkal, kollégákkal

Az egyik legjobb új Photoshop tulajdonság a képernyő más felhasználókkal való megosztása. Válasszuk ki a Fájl-Képernyő megosztása (File > Share My Screen) opciót és jelentkezzünk be az Acrobat.com oldalon a felhasználónév/jelszó (username/password) megadásával. A kinyílt böngészőben megjelenő új online konferenciaablak használatához meghívhatjuk barátainkat, kollégáinkat. Cseveghetünk, megoszthatunk egymással webkamera felvételeket és együtt szerkeszthetjük a képernyőt, még akkor is ha a világ másik részein élünk.

19. A mértékegységek gyors változtatása

Az új dokumentum kinyitásánál megadható a mértékegység értéke, hogy a kívánt paramétereket kapjuk a szerkesztésnél. Néha szükséges azonban váltani a különféle értékek között. A váltáshoz vezető eddigi út az opciókból kiválasztott Photoshop-Preferenciák-Mértékegység és Vonalzók (Photoshop-Preferences- Units

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk