Alapfelszerelések designereknek

Alapfelszerelések designereknek

Alapfelszerelések designereknek

Egy jó designer számára nem csak a szakmai tudás, hanem a megfelelő hardveres háttér és felszerelések is elengedhetetlenek. Az alábbi cikkben körüljárjuk azokat a holmikat, amik minden designer arzenáljában megtalálják majd a helyüket.

Laptop

A legalapvetőbb dolog, amire szükséged lehet az egy jó minőségű, megbízható laptop. Az asztali számítógépekkel szemben nagy előnyt jelent a mobilitás és hordozhatóság. Egy ügyféltalálkozó alkalmával megmutathatod a terveidet vagy dolgozhatsz a kedvenc kávézódból.

Designer munkákhoz erős vasra lesz szükséged. Sok RAM, a nagyobb grafikai fájloknak és videóknak elegendő tárhely és egy izmos dedikált videokártya mind alaptartozékok. Szerencsére manapság már kedvező árakon juthatsz hozzá olyan hordozható gépekhez, amik elég erős hardverrel rendelkeznek akár 3D szerkesztésekhez is. Gond nélkül használhatod rajtuk az Adobe programokat, videókat szerkeszthetsz, amikor pedig éppen nem dolgozol, akkor a kanapén bekuckózva tolhatod a legújabb játékokat vagy netflix sorozatokat.

Az alábbi laptop vásárlási útmutatóban megtalálsz mindent, amit ezekről a gépekről tudni érdemes.

Monitor

Magától értetődő, hogy a designer munkákhoz szükséged lesz egy monitorra. Nem mindegy azonban, hogy milyet vásárolsz. Sok esetben érdemes lehet például egy több monitoros rendszert összeraknod otthonra, hiszen nagyon sok munkafolyamathoz több ablak is meg lesz nyitva egyszerre.

Grafikai munkák esetében szinte kivétel nélkül igaz, hogy minél nagyobb a monitor, annál jobb. Könnyebben áttekinthetőek a részletek és nem kell majd annyira megerőltetned a szemedet sem. Ha megengedi a pénztárcád, akkor mindenképpen érdemes egy UHD (4K) felbontású monitorra beruháznod. Lehet, hogy jelenleg nem feltétlen szükséges ez a munkádhoz, azonban a következő pár évben már biztosan elkerülhetetlen lesz. A képernyő által megjelenített színek és a színhűség különösen fontos szempontok designer munkák esetében.

Ha szeretnéd alaposabban megismerni a kijelzőkkel kapcsolatos fogalmakat és részleteket, akkor ezt a cikket ajánlanám figyelmedbe.

Szoftverek

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a munkához szükséges szoftverekről sem. A legnépszerűbb megoldás a jól ismert Adobe termékcsalád. Creative Cloud előfizetésük fix havidíjért cserébe egy teljes körű programcsomagot ad a kezünkbe: Photshop, Illustrator, InDesign, AfterEffects.

Érdemes lehet más lehetőségeket is számításba venni. Az Affinity Designer vagy a Corel család is sokak által használt designer programok, amik némileg eltérnek az Adobe szoftverektől, azonban mindkét esetben tökéletesen elvégzik a feladatukat.

Digitális rajztábla

Illusztrációk készítése, digitális festés, könyvborítók vagy akár videojáték grafikák elkészítése. A digitális rajztáblák számos feladatot megkönnyíthetnek és újabb lehetőségeket nyitnak meg a designerek előtt. Elsősorban azoknak ajánlott a használatuk, akik jó kézügyességgel rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a munkád során bizonyos folyamatokat egyszerűbben elvégezhetsz velük. De az is lehet, hogy más irányba szeretnél specializálódni.

Akkor sem kell aggódnod, ha egyelőre nem a legjobban rajzolsz. Számos online tanfolyamot találhatsz a témában és némi gyakorlással hamar belerázódhatsz a dologba. Ha eddig papíralapú rajzoláshoz voltál szokva, akkor elsőre furcsa lesz a digitális rajztáblák használata. Emiatt érdemes felkészülnöd egy kicsit döcögősebb időszakra, amíg megszokod őket.

Tablet

A táblagépek egyik legnagyobb előnye a sokoldalúság. Ezek a készülékek valahol a laptopok és a mobiltelefonok között félúton helyezkednek el. A Photoshopot és Illustratort nem fogják elvinni, viszont számos egyéb munkával kapcsolatos feladatra jók lehetnek. Bárhol válaszolhatsz az e-mailjeidre, digitális formában mutathatod meg az ügyfeleknek a látványterveidet vagy éppen a munkafolyamatok megtervezésére használhatod őket.

A fejlettebb készülékek sok esetben rajztáblaként is funkcionálhatnak. Jó példa erre például az iPad Pro, amit akár egyből szinkronizálhatsz is a MacBook-oddal. Ha egy lépéssel tovább akarunk menni, akkor pedig a 2 az 1-ben laptopokhoz érkezünk. Ezek a gépek lecsatolható vagy hátrahajtható billentyűzettel rendelkeznek, így akár notebookként is használhatod őket. Bár hét számjegyű összeget kell majd érte fizetned, találhatsz olyan gépet is, ami már elég erős hardverekkel rendelkezik, hogy akár 4K videókat is szerkeszthess rajta.

A tabletekről is találsz bővebb információkat a H95 termékvásárlási útmutatói között.

Egér és billentyűzet

A számítógéppel történő kommunikáció alapját a perifériák képzik. Számunkra a legfontosabb kimeneti csatorna a monitor, ellenkező irányba azonban az egér és billentyűzet szolgálja ugyanezt a célt. Designerként mindkét eszközt folyamatosan fogod használni, emiatt érdemes minőségi termékekre beruházni. A legfontosabb talán az ergonomikus kialakítás. Egy jó minőségű egér lehet a különbség a kényelmes munka és egy súlyos ínhüvelygyulladás között.

A billentyűzet talán kevésbé fontos, azonban egy macro billentyűkkel ellátott kütyüvel például sok időt és kényelmetlenséget spórolhatsz meg a legfontosabb billentyűkombinációkon. Ha sokat gépelsz, akkor viszont érdemes lehet vásárolnod egy ergonomikus billentyűzetet, amit pontosan a legkényelmesebb helyzetbe tudsz állítani. Ne feledd, hogy designerként a kezed legalább olyan fontos szerszám, mint a szemed, így érdemes vigyáznod rá.

Jegyzetfüzet

Legyen szó ötletelésről, vázlatok készítéséről vagy csak a határidők észben tartásáról, egy jó minőségű jegyzetfüzet mindenkinek jól jön. Ha igényes darabot választasz, akkor sokkal szívesebben állsz majd neki a munkának és jobb érzés lesz megtölteni a lapokat.

Ha a hagyományos papíralapú jegyzetfüzeteket túl oldschoolnak találod vagy szeretnéd egyből digitalizálni a vázlataidat, akkor találsz néhány erre specializálódott kütyüt. A reMarkable tablet például valódi papírhoz hasonló érzést kelt. A Wacom Bamboo termékei pedig a hozzájuk csatlakoztatott jegyzetfüzet lapjait digitalizálják miközben írsz.

Monitorkalibráló

Hiába veszed meg a csili-vili 4K monitort, ha a színek nem pontosak rajta. Ez sajnos sok esetben előfordul, ugyanis a hétköznapi használatra készült monitorok gyakran módosítják a színeket a gazdagabb vizuális élmény érdekében. Grafikai munkák esetében azonban kiemelkedően fontos a színhűség. Nincs annál rosszabb, mint amikor órákig keresed a tökéletes szín kombinációt, majd a printen kiderül, hogy a kék és fekete flyer valójában arany és fehér volt.

A monitorkalibráló készülékek segítenek áthidalni ezt a problémát és pillanatok alatt tökéletesen beállítják a képernyődet. Néhány modell képes előtte és utána képeket is mutatni, amiknek a láttán mindig meggyőződhetsz majd róla, hogy igenis szükséged van erre a kütyüre.

Nyomtató

A printre készült munkákat természetesen nem te fogod nyomtatni, ennek ellenére egy egyszerűbb nyomtató jól jöhet az irodádba. Szerződéseket, látványterveket, táblázatokat és a munkához szükséges papírokat egyaránt kinyomtathatod vele. Rengeteg időt és kényelmetlenséget spórolhatsz meg, ha egy szerződéskötés esetén nem kell a helyi Copyguruba rohangálnod. Egy multifunkciós készülékkel pedig szkennelni is tudsz majd. Legyen szó adminisztratív papírokról vagy vázlatokról, ez is egy hasznos funkció lehet.

Elfogadható árakon kaphatsz már egyébként jó minőségű fotónyomtatókat is, amikkel akár saját printeket is készíthetsz. Egy-egy illusztrációdat kinyomtathatod például kézműves termékekhez vagy ajándék gyanánt. A 3D nyomtatók pedig már egy teljesen új világot nyitnak meg előtted.

Ergonomikus szék és állítható asztal

A hosszú számítógép előtt eltöltött órák nem csak a szemünket és a csuklónkat erőltetik meg, de a hátunkra is rossz hatással lehetnek. Egy ergonomikus kialakítású szék nagyon sokat segíthet ezen. Arról nem is beszélve, hogy szívesebben ülsz majd le az íróasztalodhoz dolgozni, ha nem egy régi iskolai széken kell görnyedezned.

Ugyanezt a vonalat követve tudom ajánlani az állítható magasságú asztalokat is. Ezeket egyrészt pontosan a saját magasságodhoz tudod szabni, így egészen biztos, hogy a legkényelmesebb pozícióban fog elhelyezkedni a monitor. Másrészt pedig variálhatod az álló és ülő pozíciókat a nap folyamán, aminek számos előnye lehet.

A fenti lista egy jó kiindulási alap lehet, ha most kezded designer karrieredet, az öreg rókáknak pedig adhat néhány ötletet, amikkel hatékonyabbá és kényelmesebbé tehetik a munkafolyamataikat. A legfontosabb, hogy próbálj olyan holmikat vásárolni, amikre személy szerint neked szükséged lehet.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk