Amit a képfájlok formátumairól tudni érdemes

Amit a képfájlok formátumairól tudni érdemes

Amit a képfájlok formátumairól tudni érdemes

A grafikai szerkesztőprogramok más és más fájlformátumokat támogatnak. Más formátumokban menthetők a vektorgrafikus és más formátumba konvertálhatók a bittérképes képek. Mindegyiknek megvannak a jellemzőik, amelyeket érdemes ismerni annak érdekében, hogy ki tudjuk választani a számunkra leginkább megfelelő formátumot.

A képformátumok közül a legismertebb a pixelgrafikus JPG. Az interneten megtalálható képek legtöbbje ebben a formátumban kerül feltöltésre, különös tekintettel a fotókra. Mivel veszteségesen tömörített fájlformátumról van szó, így egy átlagos méretű fotó akár 100 KB adatmennyiség alatti is lehet, ami elősegíti a honlapok gyors betöltődését. Nagy előnyük továbbá, hogy minden képszerkesztő és képnézegető program ismeri őket, az irodai szoftverek használata során is gyakran nyúlunk a JPG képekhez.

A GIF formátum előretörése az internet elterjedésével párhuzamosan történt, mára viszont elvesztette korábbi népszerűségét. Bittérképes formátumról van szó, ami széleskörűen támogatott és könnyen kezelhető az összes bittérképes szerkesztőprogram számára. Különlegessége abban rejlik hogy támogatja az úgynevezett animált GIF-ek készítését, amelyek a web hajnalát idéző animációkat jelentik.

Tehát a GIF alkalmas kisméretű logók és egyszerű animációk megjelenítésére. A JPG formátumhoz viszonyítva a GIF egységes színű területeket és határozott széleket jelenít meg. Ugyan ez a formátum már támogatta az áttetszőséget, de nem képes az átmeneteket tárolni. Emellett mindössze 256 színt megjelenítésére képes. A régi monitorok színkeverése mellett ez régebben nem is volt rossz teljesítmény, de mára már elavultnak mondható.

A PNG formátum talán a GIF helyét vehette át az online felületeken. Ma a legtöbb logó, grafikus felirat és kisebb dizájn elem PNG formátumban készül. A legnagyobb előnye a kiváló minőségű megjelenés; ma már az összes böngésző támogatja, így egyértelművé vált, hogy ennek a formátumnak van létjogosultsága a weben. Ráadásul támogatja az úgynevezett transzparens hátteret, ahol átlátszó felületekről beszélhetünk. Ez a tulajdonsága teszi tökéletessé logók és feliratok készítésére. A GIF-el ellentétben már támogatja a áttetsző rétegek esetén az átmeneteket is.

A legismertebb képformátumok között meg kell említeni a BMP kiterjesztést, ami önmagában a „bitmap”, azaz bittérkép szóval hozható kapcsolatba. A BMP fájlok minden egyes információt pixelenként veszteségmentesen tárolnak, ennek megfelelően a minőségük kiváló, a fájlméretük viszont nagyon nagy. Ez magyarázza, hogy a webről mára teljesen eltűntek, noha a böngészők támogatták ezt a formátumot.

A képformátumok ismertetése során nem kerülhetjük meg a PSD képeket sem. Noha nem általános kiterjesztésről van szó, az Adobe Photoshop elterjedése mégis indokolttá teszi, hogy beszéljünk ezekről a képekről is. Sokszor tévesen a Photoshop forrásfájljaként azonosítják, habár csupán a program alapvető formátumáról van szó. Segítségével tárolhatjuk a rétegeket is, melyekkel később is tudunk tovább dolgozni a Photoshop programban.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk