Amit a lapolvasókról tudni érdemes

Amit a lapolvasókról tudni érdemes

Amit a lapolvasókról tudni érdemes

Mi az a lapolvasó?

A lapolvasó a képi vagy nyomtatott anyagok digitális állománnyá történő alakítására szolgáló berendezés. Nélkülözhetetlen eszköz a fotók, szerződések, számlák és egyéb nyomtatványok digitalizálásában.

Hogyan működnek?

A lapolvasók legtöbbje háromcsatornás RGB formátumban dolgozik, ilyen módon szkenneli a papírlapot, amit valamilyen digitális formátummá alakít; rendszerint a JPG, TIFF, BMP és PNG formátumok jellemzők. Általános esetben lehetőség van a szkennelt dokumentum PDF fájlba történő azonnali konvertálására.

Egyes fejlettebb készülékek nem csak digitális képi anyagokat képesek előállítani, hanem a karakterfelismerő rendszernek köszönhetően szöveges tartalmakat is.

Ahogyan a nyomtatók esetében, úgy a lapolvasóknál is minden típus esetében adott egy felbontás, amire a készülék képes. Ezt itt is DPI-ben határozzák meg. Minél magasabb ez az érték, a szkennelés annál minőségesebb lesz.

Általában a következő négy típussal találkozhatunk: multifunkciós, síkágyas, kézi és dob lapolvasóval.

Multifunkciós lapolvasók

A multifunkciós lapolvasók több rendeltetés ellátására alkalmasak. Általában egy készülékben található a lapolvasó, a nyomtató, a másológép és a fax. Mivel helytakarékos megoldásnak bizonyul, így remek szolgálatot tesz kisebb irodákban. Ráadásul költséghatékonyabb, mint külön megvásárolni ezeket a berendezéseket.

Népszerűségük oka továbbá, hogy könnyen használhatók, egyszerűen üzembe helyezhetők és könnyű csatlakozást biztosítanak. Nincs szükség az eszközök közötti összehangolásra. Hátrányuk viszont a kis terhelhetőség és a kisebb kapacitás.

Síkágyas lapolvasók

A síkágyas lapolvasók könyvek archiválására és nagyobb mennyiségű fotóállomány szkennelésére alkalmasak. Ezek a készülékek sok esetben lapadagolóval kiegészítve kerülnek használatra, így a gyorsaság maximalizálható.

Kézi lapolvasók

A kézi lapolvasók legnagyobb előnye a hordozhatóság. Tulajdonképpen ez az egyetlen előnyük. Ezeknél a készülékeknél méretbeli korlátokba ütközünk, ugyanis a letapogató fej mérete relatív kicsi. Ugyan több leolvasással letapogatható egy nagyobb képállomány vagy dokumentum is, de ilyen esetben a kapott digitális képeket össze kell illesztenünk.

Dobszkennerek

A dobszkenner jellemzően az intézmények eszköztárában található, ugyanis jó minőségű digitális anyagok előállítására alkalmas. Használatuk mára mégis visszaszorulóban van, ugyanis helyüket lassan átveszik a minőségi síkágyas lapolvasók. Ezeket a készülékeket nem használják otthoni környezetben.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk