ASCII Art

ASCII Art

ASCII Art

Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk, hogy digitális, pixelgrafikus képeinket parányi képpontok sokasága alkotja meg. A színeket és színárnyalatokat szintén ezeknek a képpontoknak a tulajdonságai határozzák meg. Segítségükkel létrehozhatóak a színek árnyalatai egy képen.

Most pedig képzeljük el, hogy a képeinket karakterek (betűk, számok és írásjelek) együttese rajzolja ki. Szintén pixelek formájában valósul meg a művelet, de a színátmeneteket és kontúrokat a karakterek formája határozza meg, nem pedig a színűk. Ezt annak függvényében érjük el, hogy mennyi a karakterek közti fehér (üres) terület, illetve ezeknek a karaktereknek mennyire vannak lekerekítve az élei.

Ezt a modern stílusirányzatot ASCII Art-nak hívjuk. Ugyanis a képeket csak és kizárólag karakterekből alkotjuk meg. Régebben sok programban láthattunk ezzel a technikával készült feliratokat, most viszont egy program segítségével kedvenc képünkből is megalkothatjuk az ASCII Art megfelelőjét:
http://picascii.com

ASCII Art
Kép forrása: Network.hu

ASCII Art

További ASCII Art illusztráció:
Google keresés eredményei

A stílusirányzat megszületése nem volt váratlan, hiszen főleg a programozók körében igen elterjedtek voltak a DOS alapú programokból ismert feliratok készítése, vagy a fórumokon, blogokon elterjedt hangulatjelek használata. Az első hangulatjelek szintén pusztán karakterekből álltak, melyekkel teljes arcvonásokat is lehetett rajzolni. Ennek a korszaknak az úttörője volt a Le Lenny Face.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk