Az infografika fogalma

Az infografika fogalma

Az infografika fogalma

Az infografika képi információközlést tesz lehetővé, azaz képekkel, grafikonokkal és rövid szövegekkel illusztrálva mutatja be a mondandónkat. Az ilyen jellegű információközlés rendkívül hatékony, ugyanis az online felületeken egyre kevesebb időt szánunk egy-egy hosszabb szöveges tartalom áttekintésére, az infografika viszont másodpercek alatt áttekinthető és értelmezhető. Éppen ezért rendkívül hasznos és látványos eleme a modern és minőségi prezentációknak.

A módszer rendkívül hatékonynak bizonyul, ennek köszönhetően a tartalommarketing és a tartalomfejlesztés mindennapi eszközévé vált. Még nagyobb lehetőségeket nyújt az infografika számára a Facebook elterjedésének köszönhetően, ugyanis az ilyen képes anyagok sokkal több megosztást eredményeznek, mint a hagyományos szöveges tartalmak.

Az infografika elkészítése viszont némiképpen nehezebb, mint egy általános szöveges cikk megírása. Nem csak technikai felkészültségre van szükségünk, hanem megfelelő keretbe foglalt mondandóra is. Rendszerint meg kell találnunk a megfelelő számadatokat és statisztikákat, meg kell keresnünk az ábrázolható folyamatokat és hierarchiákat, jelölnünk kell a konklúziókat és a tényeket, valamint fotókkal és rajzokkal kell egyértelműsítenünk a közlésre szánt információkat.

A feladat nehézségét mindenképpen a közölni kívánt információ keretbe foglalása adja. Ha ezt megoldottuk, akkor egy megfelelő grafikai szerkesztőprogram és némi jártasság segítségével megalkothatjuk a saját infografikánkat.

Az internet számos olyan online alkalmazást kínál, amelyek gyors segítséget jelentenek a technikai megvalósításban, de természetesen a jól ismert grafikai szerkesztőprogramok ismerete jelenti azt a tudást, ami az egyedi munkák kialakítását teszi lehetővé.

A grafikai megjelenés minősége, illetve milyensége roppant fontos a megjegyezhetőség miatt is. Az emberek többsége úgynevezett vizuális típus, azaz az információkat látás alapján raktározzák el a fejükben legkönnyebben. Ezt használjuk ki a infografika segítségével; olyan képi anyagokkal szolgáltatunk információt, amelyek könnyebben megjegyezhetők, áttekinthetők, értelmezhetők és nagyobb valószínűséggel eredményeznek interakciót.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk