Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

Az UI és az UX két sokat emlegetett kifejezés a webdizájnerek körében. Nincs ez másként azok esetében sem, akik WordPress tartalomkezelő rendszerrel dolgoznak.

Hajlamosak vagyunk a két fogalmat felcserélni egymással, vagy ugyanazzal a jelentéstartalommal ellátni. Pedig az UI és az UX két teljesen különböző, noha egymással kompatibilis fogalom. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit is jelentenek ezek a fogalmak és milyen trendek vonatkoznak rájuk. Azt is látni fogjuk, miben hasonlóak és miben különböznek egymástól.

Mi az UI?

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

Az UI rövidítés az angol User Interface kifejezésből származik, ami nagyjából felhasználói felületet jelent. Magába foglalja a felület minden olyan elemét, amely kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Az UI elemek közé soroljuk a különböző kapcsolókat, gombokat, csúszkákat, jelölőket. Az érintőképernyős eszközök esetében ezek kialakítása még fontosabb szerephez jut.

A mai modern számítástechnika azon alapul, hogy a felhasználó milyen módon képes kapcsolatba kerülni egy honlappal, applikációval vagy akár egy operációs rendszerrel. A jó UI a következő tulajdonságokkal rendelkezik: tiszta, átlátható, felismerhető, esztétikus, intuitív és hatékony.

Mi az UX?

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben
Kép forrása: UXDesign.com

Az UX az angol „User Experience” kifejezésből ered, ami felhasználói élményt jelent. Az UX magába foglal mindennemű felhasználói interakciót, ami a rendszer használata közben végbemegy; legyen szó fizikai interakcióról, felhasználói felületről, viselkedésről vagy a felhasználói érzelmekről és befolyásolhatóságukról.

Az UX dizájn alapja maga az ember, akinek felhasználói szokásait tapasztalattá lehet alakítani, így válnak érthetővé a számítógépek és eszközök használatának rejtelmei. A valódi UX dizájn tesztelés lefolytatása mellett készülhet, amelyben mintacsoportok vesznek részt. Sokszor önkéntesek segítenek a munkában, de nem ritka, hogy a munka bevont tesztelő táborral folyik.

A felhasználói élmény vizsgálata olyan tényezők megfigyelésével történik, mint az ergonómia, a mozgás elemzése, a felhasználó megszólítása és a válasza. Konkretizálva az UX-ben számos tényező játszik szerepet: a gombok megjelenése, a gombok kattintásának érzékeltetése, a felhasználó érzelme válasza a gombok kattintása előtt, közben és után.

Az UI rövid története

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben
Kép forrása: PopHistoryDig.com

Utazzunk vissza az időben, mikor még a képernyők csak a zöld színt voltak képesek megjeleníteni. Ekkor a felületek a legtöbb esetben csupán szöveges részeket tartalmaztak, a hangszórók pedig alig haladták meg egy biciklicsengő képességeit.

A '80-as évek nagy eseménye volt a grafikus felhasználói felület (GUI) megszületése. A grafikai képességek fejlődésnek indultak, de a 320 pixeles képernyőt még mindig nagy felbontásúnak tartották. Ebben az időben jelentek meg a dobozos elrendezések, amelyek már kattintható elemekkel is rendelkeztek.

Két évtizeddel ezelőtt a technikai fejlettségi szint korlátokat szabott az emberi kreativitás számára. Mára viszont ezek a korlátok tulajdonképpen megszűntek, ugyanis a webdizájnerek és programozók lehetőségeinek csakis a képzeletük és a tudásuk szabhat határt.

Az UX rövid története

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben
Kép forrása: OldComputers.net

A felhasználói élmény kifejezés Donald Norman-tól származik 1990-ből, noha időközben az ezzel kapcsolatos fogalmak és ötletek sokkal szélesebb spektrumot öleltek fel, amelyek között már meg kell említenünk a hatékonysági tényezők és a viselkedési problémák vizsgálatát is. Érdemes visszatekinteni az időben.

A mai értelemben vett UX modern fogalom, de a jelenség akár a 19. századra is visszavezethető. Az ipari forradalom szülte meg azt az igényt, ami termelékenység és a produktivitás fokozására ösztönözte az érdekelteket. Ehhez pedig a felhasználói igények eredményesebb kiszolgálására volt szükség.

A felhasználói élmény tehát megszületett és az élet normális velejárójává vált. Így születtek meg azok a termékek, amelyek kényelmesebbé és érdekesebbé teszik a mindennapokat. Nem kivétel a számítógép sem ez alól; gondoljunk a billentyűzet vagy az egér megalkotására, vagy haladjunk tovább az időben és jussunk el az érintőképernyőkig.

A WordPress UI és UX rövid története

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

A WordPress UI esetében a legtöbb változást az adminisztrációs felületen tapasztalhatjuk. Ezek a változtatások bizonyos esetekben a látogatók számára is jelentőséggel bírnak.

 • A WordPress első verziója még igen kezdetleges adminisztrációs felülettel rendelkezett. Ekkor gyakorlatilag még csak a bejegyzések kategorizálása volt megoldott. Hamarosan lehetővé vált a bővítmények használata, a bélyegképek alkalmazása, egyéni mezők létrehozása, a bejegyzések előnézetének megtekintése, illetve még néhány hasznos funkció használata.
 • 2005-ben az adminisztrációs felületen megjelentek az oldalak létrehozására vonatkozó funkciók, illetve a sablonok rugalmas használatának lehetősége. Ekkor már létezett úgynevezett WYSIWYG szerkesztőfelület, így programozási ismeret nélkül is szerkeszthetővé váltak a tartalmak. Megjelent az Akismet; mint tudjuk, a felhasználói élményt a spam áradat alapjaiban semmisíti meg. Illetve elkészült a kép- és fájlfeltöltés kényelmes eszköze.
 • A 2007-es esztendő is számos újítást és fejlesztést hozott: elkészült a helyesírás ellenőrző, adottá vált a címkézés lehetősége, értesítéseket kaphattunk a frissíthető bővítményekről, illetve megtörtént az átirányítások kezelése.
 • 2008-ban is jelentős fejlesztések történtek: egy kattintással frissíthetővé váltak a bővítmények, fejlettebbé vált a grafikus szerkesztőfelület, illetve számlálóval egészült ki... Már az adminisztrációs felületen is válaszolhattunk a hozzászólásokra. Megjelentek a gyorsbillentyűk, illetve sok más kisebb fejlesztés történt.
 • 2009-től már lehetőség volt globálisan kezelni a bejegyzéseket, akár tömegesen dobhattuk őket a kukába vagy vonhattuk vissza a törlést. Megjelent a beépített képszerkesztő és a videótartalmak kezelése is egyszerűbbé vált. Ebben az évben számos fejlesztés az egyszerűséget és a gyors kezelhetőséget szolgálta: ilyenek voltak az egy kattintással telepíthető sablonok vagy az egyszerűen kezelhető oldalsávok.
 • 2010-től a fejlesztők az API-knak köszönhetően egyéni fejléceket, oldalsávokat, háttereket, menüket tervezhettek és alkalmazhattak. A MultiUser funkcióknak köszönhetően egyetlen telepítés lehetővé tette több webhely kezelését.
 • Az UI tekintetében a 2011-es esztendő jelentett áttörést, amikor a WordPress sokkal modernebb felülettel jelentkezett, amely egész képernyős szerkesztővel is rendelkezett. A WP használata egyszerűbbé és gyorsabbá vált, amihez új tipográfia, dizájn és kód párosult.
 • 2012-ben megtörtént a képfeltöltés, valamint a galéria tartalmak opcióinak fejlesztése. A színválasztó segítségével bárki a maga ízlésére formálhatta a megjelenést, legalábbis választhatott, melyik a szimpatikusabb stílus.
 • 2013-ban már lehetőség volt a biztonsági frissítések automatizálására, illetve megjelent az automatikus mentés. Ezek jelentős hatást gyakoroltak az UX szempontokra. Ezek mellett megjelent az erősebb jelszót ajánló alkalmazás, a videótartalmak beágyazásának natív támogatása és sok egyéb.
 • 2014-ben világossá vált, hogy a mobil eszközöket használók számára is kényelmesebbé kell tenni a munkát. Egyszerűsített kényelmes tipográfia, jobb média menedzsment, új előnézeti lehetőségek jelentek meg...

Mint látható, a WordPress fejlesztői sokat dolgoztak azon, hogy a rendszer jobb felhasználói felületet kínáljon mind az adminisztrátorok, mind a végfelhasználók számára.

Mit tartogat a jövő?

Az UI és UX fejlődése a WordPress-ben

A legtöbb dolog állandó változáson megy keresztül. Néhány előtérbe kerül és tökéletesedik. Összegyűjtöttünk egy listát azokról az elemekről és szempontokról, amelyekre a jövőben érdemes lesz figyelni.

Görgetés, görgetés, görgetés...

Vélhetően a görgetés válik az új UI trenddé a legtöbb honlap esetében. Minél több felhasználó használ mobil eszközöket, ez annál nagyobb jelentőséggel bír, ugyanis a görgetés sokkal kényelmesebb a kattintásnál. Intuitív megoldás, ami a betöltődés idejére is pozitívan hat.

Flat UI

A flat dizájn már ma is meghatározó. A 3D gomboknak és az ormótlan árnyékolásoknak befellegzett. A flat dizájn egyszerűbb és jobban működik a mobil eszközökön.

Minimalizmus

Ahogyan a flat dizájn esetében is említettük, elmúltak azok az idők, amikor a túldíszítettség volt a menő. A jövő honlapjait minden bizonnyal a minimalista stílusok uralják majd.

Dinamikus hátterek

A videó üzenetek közvetítésére sokkal gyorsabb és részletesebb, mint a szövegé. A tendencia minden bizonnyal folytatódik; egy jó kép, fotó vagy akár videó többet mond ezer írott szónál.

Csempék és kártyák

Elsősorban a Pinterest honosította meg a csempékre és kártyákra hasonlító megjelenést, ami minden bizonnyal a WordPress esetében is terítékre kerül.

Tipográfia

A tipográfia egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen sokszor egy márka alapvető arculatát határozza meg. Ma már a dizájn szerves része, amely hozzájárul a stílus és hangulat megteremtéséhez.

Személyre szabott felhasználó élmény

A személyre szabott tartalom már jelentős szerepet játszik az online kereskedelemben, illetve a webáruházak konverziónövelésében. Hamarosan eljöhet az idő, amikor a felhasználói élményt is személyre szabottan kínáljuk. Az Analytics hasznos információkkal szolgál a látogatók paramétereinek megértésében. Ennek köszönhetően lehetőségeket adhatunk a látogatóknak, hogy maguk hozzanak döntéseket, milyen felhasználói élményre vágynak.

Az alapvető szabályok ugyanazok maradnak

Annak ellenére, hogy a flat dizájn lesz uralkodó, a gombok mégis gomboknak fognak látszani. A linkek linkeknek tűnnek majd és látni fogjuk, hogy azok kattinthatók. A fejezetek és a címsorok is ugyanazok maradnak. Az oldalak kialakítása összhangban kell legyen az egész honlappal, mindennek világosnak és érthetőnek kell lennie.

A fentiekben egy gyors áttekintést végeztünk, hogyan viszonyul egymáshoz a felhasználói felület és a felhasználói élmény, illetve számba vettük, milyen változáson megy át napjainkban a webdesign és a fejlesztés. Egy honlap sikerességéhez mindenképpen szükséges az UX szempontok figyelembe vétele. Valódi versenyben megkerülhetetlen tényező.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

 • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

 • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

 • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

 • E-mail címünk:

Közösségünk