Mi az a vektorgrafika?

Mi az a vektorgrafika?

Mi az a vektorgrafika?

A vektorgrafika a számítógépes grafikában az az eljárás, melynek során geometriai elemeket, mint például pontokat, egyeneseket, görbéket és sokszögeket használunk a képek leírására. Ennek az ellentéte a rasztergrafika, ahol képek leírására szabályos elrendezésű pontokat használunk.

Legnagyobb előnye, hogy az alakzatokat nem lementett képpontok formájában tárolja, hanem az alakzatokat kirajzoló képletekkel. Így legyen bármekkora is a kép, melyet menteni, vagy szerkeszteni szeretnék a kép fizikai mérete nem fog változni. Sőt a kép nagyítása, vagy kicsinyítése során nem tapasztalható minőségromlás. Ez a romlás főleg a görbék mentén figyelhető meg a pixelgrafikás képek esetén.

Bár a modern kijelzők és monitorok mind raszteresen jelenítik meg a képeket, de 1945-1980 között még léteztek vektorgrafikus kijelzők, elsősorban a hadsereg védelmi berendezéseiben alkalmazva. Az akkori számítógépek nem tették volna lehetővé a nagyméretű képek tárolását a memóriában, illetve nem lett volna lehetséges a folyamatosan renderelés sem. Erre a problémára nyújtott megoldást a vektorgrafika, hiszen ezeknek a képeknek az esetén mindössze az alakzatok képleteit kellett tárolni.

A vektorgrafikát számos felhasználási területen alkalmazzák. Hasznosítható a különböző építési tervek, plakátok, logók, de akár még egy pólóra nyomott minta megtervezése során is. A nyomdaipar előszeretettel alkalmazza, hiszen a tördelés során, számon esetben merülhet fel egy kép veszteségmentes nagyításának, vagy kicsinyítésének az igénye.

A vektorok a webes platformokon is megjelenik az SVG leírónyelv által.

Vektorgrafikus képek készítésére és szerkesztésére számos program áll rendelkezésünkre, Ilyen például a közismert Adobe Illustrator és InDesign, melyeket előszeretettel alkalmaznak nyomdai anyagok előkészítésére. Hasonlóan érdekes és szintén elterjed rajzoló program a Corel Draw is. Ha téged is érdekel a képszerkesztés tudománya, akkor neked ajánljuk az Illustrator, vagy InDesign tanfolyamunkat.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk