Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...

A különböző logó rácsok, geometriai szerkezetek és körök rendkívül hatékony eszközt biztosítanak a dizájnerek számára, amellyel a logó tervezése professzionálisabbá, illetve definiálhatóbbá válik. Ám nem minden dizájner képes megfelelően használni ezeket a technikákat.

A logó rácsok használata csupán egyféle tervezési technika és túlzás lenne azt állítani, hogy minden logó esetében szükség van a használatukra. Az alábbiakban áttekintjük, milyen lépések ajánlottak és melyek nem ajánlottak a tervezés során.

Ajánlott: A teljes arculat kialakítása során felhasználjuk a megfelelő és releváns rácsszerkezeteket, valamint geometriai formákat.

A New York-i Zsidó Múzeum arculattervezése nagyszerű példa arra, hogyan kell alkalmazni a rendelkezésre álló releváns formákat és rácsszerkezeteket egy új logó megalkotásához. Az egész márka identitását a Dávid-csillag határozza meg, eredményeképpen pedig egy egységes és markáns dizájn született.

Az eredeti rácsszerkezet felhasználásának köszönhetően az új logó egyértelműen utal a múltra, mégis új és modern arculatot képes kölcsönözni a múzeumnak.

Nem ajánlott: Túlbonyolítani a logó séma minden egyes rácsát, mérőszámok és geometriai sorok sokaságát létrehozni.

A Yahoo logó újratervezése 2013-ban történt, amikor Marissa Mayer és a házon belüli tervező csapata egy bonyolult „matematikai” terv alapján megalkotta a ma is használt logót. Az fenti videó igyekszik megmagyarázni, hogyan is készült el a ma ismert Yahoo arculat.

Marissa Mayer szerint a felkiáltójel megdöntése volt az utolsó „plusz” a logó külsejét illetően. Azt a célt szolgálta, hogy a dizájn több „hóbortot” képviseljen. Az új arculatot számtalan kritika érte, mivel a kiadott magyarázat nem győzte meg a szakmát és a kritikus felhasználói tábort. Sokan úgy vélték, hogy a logó mögé épített rácsszerkezet nem más, mint matematikai halandzsa. Nehéz eldönteni, hogy a kritikusoknak igazuk van-e ebben a kérdésben, de az mindenképpen kijelenthető, hogy a matematikai összetettség nem feltétlenül szolgálja egy logó minőségét.

Ajánlott: Alkalmazzunk időtálló rácsszerkezetet.

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...
Logo: Shell. Logó rácsháló-vázlat: nortondesigns.co

A Shell logó tervezése a neves ipari tervező, Raymond Loewy nevéhez fűződik. A logó az 1900-as évek legeleje óta több jelentős változáson esett át, a fő iránya mégis állandó 1904 óta, a rácsszerkezete pedig 1971 óta változatlan. A jellegzetes rácsszerkezet a dizájn szerves részét képezi, ami ma is felismerhetővé és karakteressé teszi a logót.

Nem ajánlott: Olyan matematikai arányokat alkalmazni, amelyek nem is léteznek.

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...
Apple logószerkezet-vezető és piros leleplező ábrák: Quora

A rácsszerkezeten és geometrián alapuló dizájn régóta széles körben elterjedt, az Apple mégsem tartotta fontosnak, hogy alkalmazza a módszert.

Eközben mégis megjelent egy szerkezeti rajz az Apple logó matematikai szabályosságáról, amivel csupán az a gond, hogy hamis. A szerkezeti rajz szerint a logó követi a Fibonacci szekvencia és az aranymetszés szabályát. Több matematikus és tervező is leleplezte a turpisságot, ugyanis jobban megnézve magunk is láthatjuk, hogy a vonalak nem követik szorosan az alma vonalát és az aranymetszések sem pontosak.

A tökéletes geometria nem minden esetben vonzó az emberi szem számára, épp jó példa erre az Apple logó. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az Apple logó sikerességéhez hozzájárul a tökéletlensége is.

Ajánlott: Szimmetrikus és lekerekített formák alkalmazása a rácsszerkezetben

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...
Kaelgrafi logo terve

Az egyik neves designer portál, a 99design logóversenyén került a döntőbe a felül látható munka. A tervező a szimmetriát és az állandó térbeli viszonyokat próbálta alkalmazni a megfelelő egyenes és görbe vonalakkal.

A tervező kiválóan alkalmazta a lekerekített formákat, amelynek eredményeképpen megszületett ez a lenyűgöző és professzionális megjelenésű design. Ez egy remek példa a geometriai alakzatok használhatóságára, illetve finomíthatóságára.

Nem ajánlott: Egy gyenge rácsszerkezetet többnek mutatni, mint ami valójában.

Mit használj és mit ne, ha logó rácsra van szükséged...
99designs.com logo terve

Végül lássunk egy pillangós példát. A logó remekül mutatja, hogy a rácsszerkezet és a geometria semmilyen plusz értéket nem ad a dizájnhoz. Lehet magyarázkodni, miért volt jó a rácsszerkezet alkalmazása, de nehéz lenne bizonyítani.

Ha úgy döntünk, hogy használjuk a rácsszerkezetet a tervezés folyamatában, mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy van értelme. Vizsgáljuk meg, valóban képes-e növelni a logó értékét vagy csupán zavaró tényezővé válik.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk