Webes tipográfia

Webes tipográfia

Webes tipográfia

Az online felületek tipográfiai megjelenésére egyre nagyobb figyelmet fordítunk. Ma már statisztikai adatokkal támaszthatjuk alá, milyen jelentőséggel bír a tipográfia a konverzió optimalizálásában, az eladások számának javításában vagy egyszerűen csak a webhelyen töltött idő növelésében.

A webes olvasási szokások egészen mások, mint amit a papír alapú lapok esetében láthatunk; a online böngészés során a látogatók a tartalmak legtöbbjét csupán áttekintik, de nem olvassák el. Ezzel a módszerrel próbálják megtalálni a számukra fontos információkat. A honlapok készítői számára pedig elsődleges feladat, hogy mindezt lehetővé tegyék számukra megfelelő tipográfiával.

A tipográfia kérdésköre túlmutat a betűnagyságon, a típuson és a színen. A megfelelő átláthatóság érdekében a szövegtömböket megfelelő módon kell tördelni, megfelelő kiemeléseket és egyéb elemeket kell használni. Az ilyen módon tördelt szövegek másodpercek alatt szkennelhetők szemmel, azaz a látogató pillanatok alatt megtalálhatja a számára fontos információt, illetve azt a tartalmat, amit szeretne elolvasni.

A megfelelő tipográfia megalkotása természetesen ennél sokkal összetettebb feladat. Egy-egy tipográfia bizonyos témáknál jól működhet, másoknál viszont esetlen képet nyújt. Ugyanígy a jó tipográfiának alkalmazkodnia kell a webdesign egyéb elemeihez is. A legfontosabb szempont mégis a könnyű áttekinthetőség és az olvashatóság, ami minden más szempontot felülír.

Mindannyian tapasztalhattuk, hogy az utóbbi évek design trendjei a nagyméretű betűket is magukkal hozták. Ez a trend egyrészt magyarázható a képernyőméretek növekedésével, illetve a reszponzív design elterjedésével, de kétségkívül divatjellegű változásról is beszélhetünk.

Elég megnézni a vezető magyar híroldalakat, amelyek új dizájnja kétszeresére növelt címsorokkal, nagyobb tartalmi betűméretekkel és keskenyebb szövegtömbökkel jelentkezett.

A trendek külföldön és belföldön is megfigyelhetők. Az általánosan használt betűméretek 2-4 pixellel lettek nagyobbak, azaz a korábbi 12-es méretről 14-16 pixelesre növekedtek. Ezzel egyidejűleg – nem meglepő módon – nőttek a sorok közötti távolságok is, az egy sorban megjelenő karakterek száma pedig csökkent.

Biztosak lehetünk benne, hogy a következő évek új és új trendeket eredményeznek a tipográfiában is, noha most úgy gondolhatjuk, hogy a mai trendek valóban a gyakorlati felhasználást tartják szem előtt; segítik a könnyű áttekinthetőséget és a jó olvashatóságot.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk